Conference program

Come feed your curiosity!

The EXCITE Centre of Excellence has brought together the absolute best of the Estonian IT sector. EXCITE researchers use scientific methods to develop secure and reliable ICT systems, deploying them wherever possible - with a focus on areas such as healthcare, safety, environmental protection, banking and more.
 

 ENETER CONFERENCE ROOM  
 

1k

0

SHARE

Program | 9. march

11:30 - 13:00
Gathering and lunch
Duration: 90 min
speaker
Moderator Johannes Tralla
13:00 - 13:20
EXCITE - Why and to Whom?
Duration: 20 min
speaker
Ivo Fridolin, TalTech, Professor of Department of Health Technologies
13:20 - 13:40
European Digital Sovereignty Initiative and Its Implications to Estonian Digital Goals
Duration: 20 min
speaker
Linnar Viik, EIT Digital, Chairman of the Supervisory Board

Linnar Viik on Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogia Instituudi digiklastri EIT Digital nõukogu esimees, Ta on nõustanud valitsusi digiinnovatsiooni valdkonnas aastast 1995 ning on samast ajast ka aktiivselt tegev ettevõtja ning investorina. Linnari ettekanne puudutab EL püüdlust digiraalsele suveräänsusele ning selle mõjudele Eesti digiarengus.

13:40 - 14:00
Where is IT in Energy?
Duration: 20 min
speaker
Juri Belikov, TalTech, Tenured Assistant Professor, Head of Nonlinear Control Systems Group

Juri Belikov on TalTechi juhtimissüsteemide modelleerimise tenuuriprofessor ja mittelineaarsete süsteemide töörühma juht. Tema teadustöö keskendub energeetika valdkonna erinevate juhtimisprobleemide uurimisele.

14:00 - 14:15
On the Path to Trustworthy AI
Duration: 15 min
speaker
Meelis Kull, University of Tartu, Institute of Computer Science, Associate Professor in Machine Learning
14:15 - 14:30
Privacy, Distributed Databases and Digital Sovereignty
Duration: 15 min
speaker
Liina Kamm, Cybernetica AS, Senior Researcher

Liina Kamm on vanemteadur ettevõttes Cybernetica AS. Ta on üle kümne aasta uurinud võimalusi, kuidas andmeid analüüsida nii, et inimeste privaatsus oleks kaitstud. Ta oli üks esimestest, kes näitas, et turvalist ühisarvutust on võimalik kasutada ülegenoomsetes assotsiatsiooniuuringutes privaatsuse tagamiseks, ning uurib, kuidas turvalist ühisarvutust muuta kiiremaks, võimekamaks ja kasutajasõbralikumaks.

14:30 - 14:45
Coffee Break
Duration: 15 min
speaker
Waiting You back
14:50 - 16:00
Basic Science vs Applied Science in IT - An Innovative Fuel for the Engine of the Science-based Economy?
Duration: 70 min
Mart Toots, Estonian Association of Information Technology and Telecommunications, R&D Advisor
Gert Jervan, TalTech, Dean of the School of Information Technologies
Katrin Pihor, Ministry of Education and Reserach of Estonia, Head of Reserach and Development Policy Department
Meelis Kull, University of Tartu, Institute of Computer Science, Associate Professor in Machine Learning
Liina Kamm, Cybernetica AS, Senior Researcher
16:00 - 17:00
Follow Up with snacks and a glass of wine
Duration: 60 min
Feel comfortable and chat together